NOVO MESTO - 16. aprila obeležujemo dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov, ki so z devetimi lokalnimi društvi združeni v Zvezo paraplegikov Slovenije. Ta zastopa interese članstva neprekinjeno od leta 1969, dejavni pri dvigovanju kakovosti življenja in podpori članom pa so tudi v Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, zato smo jih ob tej priložnosti obiskali z našo kamero.

ZAGRAD - Po nekaj mesecih je nedavno s prvimi delavnicami, seveda ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov, znova zaživel zeliščarski center jugovzhodne Slovenije v Zagradu. Ker so se prva pripravljalna dela na domačih vrtovih in njivah že začela, bliža pa se tudi čas setve, ne zgolj vrtnin, temveč tudi zelišč, so koristne in poučne informacije nadvse dobrodošle.

MIRNA - Na Mirni so prek videokonference izpeljali 14. redno sejo občinskega sveta. Med drugim so sprejeli zaključni račun za prejšnje leto in rebalans letošnjega proračuna, ki bo težak okrog štiri milijone evrov.

MRŠEČA VAS - V šentjernejski občini se zavedajo pomena čim prejšnje izvedbe enega ključnih infrastrukturnih projektov: gradnje mostu čez Krko v Mršeči vasi. Dotrajanega lesenega so odstranili leta 2014 in odtlej se vozniki vozijo preko nadomestnega pontonskega. Občina je objavila razpis za pripravo dokumentacije, letos pa načrtuje tudi odkup zemljišč, ureditev stavbne pravice z državo, izbor izvajalca in morda že prva gradbena dela.

ČRNOMELJ - V Beli krajini, natančneje v Črnomlju, se je tamkajšnji podjetnik odločil za prav posebno in lepo gesto – njegovo podjetje bo letos vsakemu novorojencu iz Bele krajine podarilo sadiko bele breze.

NOVO MESTO - Samooskrba je v teh časih vse bolj pomembna in spodbujana. To je tudi ena od glavnih nalog Podeželskega izobraževalnega centra, ki v Novem mestu deluje že dobro leto. Obiskali smo ga v sklopu snemanj dokumentarno-igranih filmov, ki jih pripravljamo za evropski projekt My Europe My Future – Moja Evropa, moja prihodnost.

KRŠKO - V krški občini se bodo letos lotili rekonstrukcije lokalne ceste Videm – Brestanica – Cesta 4. julija v dolžini dobrih 200 metrov. Zanjo je na zadnji seji dal soglasje tudi tamkajšni občinski svet.

NOVO MESTO - Največja krajevna skupnost po številu prebivalcev v Mestni občini Novo mesto je Krajevna skupnost Drska, v kateri živi med pet in šest tisoč prebivalcev. V njeni sredini so tudi pomembne občinske in regionalne ustanove. Vse to pa pomeni, da so tamkajšnje ceste precej prometno obremenjene, posledično jih je veliko v slabem stanju.

NOVO MESTO - S prihodom toplejših dni več časa preživimo v naravi, kjer na nas prežijo klopi. Slovenija sodi med države, kjer je povečana možnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Pri nas je najpogostejša lymska borelioza, sledi ji klopni meningoencefalitis, proti kateremu se lahko zaščitimo s cepljenjem.

ČRNOMELJ - Šola zdravja, ki jo je pred petnajstimi leti v Sloveniji ustanovil ruski zdravnik dr. Nikolaj Grišin, ima v 86 občinah že 230 skupin z blizu 5 tisoč člani. Zelo dejavni so tudi v Črnomlju, kjer smo jih obiskali med jutranjo vadbo.

STOPIČE - Jugovzhodno od dolenjske prestolnice se v zavetju Gorjancev razteza Krajevna skupnost Stopiče, ena izmed največjih krajevnih skupnosti v novomeški občini. Tam so doma nekatere edinstvene prireditve pri nas, bogata sakralna dediščina in naravne lepote gozdov.