NOVO MESTO - Prostovoljstvo je vrednota, ki je med Slovenci precej razširjena in v tem času še toliko dragocenejša. Negujejo jo tudi v številnih podjetjih in organizacijah. V novomeškem farmacevtu so tako deveto leto zapored izbrali Krkina prostovoljca leta ter se prek spleta zahvalili tudi letošnjim 118 krvodajalcem jubilantom.

NOVO MESTO - Med tistimi, ki med epidemijo težje prenašajo samoto, sploh, če živijo sami in bi si želeli druženja, so tudi invalidi, ki jutri obeležujejo mednarodni dan. V Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki združuje prek sto članov, so zaradi izrednih razmer omejili stike, prav tako ne izvajajo delavnic, ki jih imajo sicer na pretek. A njihovi društveni prostori vseeno ne samevajo.

METLIKA, ČRNOMELJ - Število okužb s koronavirusom je nekoliko poraslo tudi v belokranjskih domovih za starostnike. 32 pozitivnih stanovalcev imajo v Črnomlju, v Metliki 10. A kljub virusu življenje v domovih teče po ustaljenih tirnicah, čutiti je tudi že praznično vzdušje.

SEVNICA - Po včerajšnjih skoraj 7200 opravljenih testih na koronavirus je bilo v Sloveniji potrjenih več kot 2400 okužb. To je tretji najvišji dnevni prirast okužb doslej. Stanje je med drugim zaskrbljujoče v Sevnici, kjer se je včeraj štab civilne zaščite sestal s predstavniki zdravstvenega doma, gasilske zveze, policijske postaje, Rdečega križa in KŠTM Sevnica.

NOVO MESTO, TREBELNO - Zapadel je prvi sneg in takoj poskrbel za nekaj prazničnega počutja. Poleg radosti in igrivosti pa sneženje prinese tudi neprijetnosti, predvsem v prometu. Vozne razmere se takoj poslabšajo, zato moramo biti udeleženci previdnejši.

ŠENTJERNEJ - Šentjernejski občinski svetniki so na zadnji redni seji soglašali z zvišanjem cen programov predšolske vzgoje. Razlog za to so višji stroški delovanja vrtca, je obrazložila ravnateljica Ana Srpčič. V prihodnjem letu bo morala tako občina iz proračuna zagotoviti dodatne 103 tisočake, seveda pa bo podražitev – čeprav v različnem obsegu - po žepu udarila tudi starše.

KOSTANJEVICA NA KRKI - Po nekajmesečnih gradbenih delih in opravljenem tehničnem prevzemu je zbirno reciklažni center v Kostanjevici naposled na voljo tamkajšnjim občanom. Dobrodošla novost je – tako kot pravzaprav v vsaki lokalni skupnosti – pomemben mejnik v skrbi za varovanje okolja.

NOVO MESTO - V okviru Dneva inovativnosti so v Gospodarski zbornici Slovenije podelili 18. nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in organizacijah. Podelitev je letos v celoti potekala virtualno, med 11 zlatimi, 24 srebrnimi in 5 bronastimi priznanji pa so bila tudi podjetja in družbe iz jugovzhodne Slovenije. Zlatega priznanja se veselijo v Krki in TPV Automotive.

NOVO MESTO, BREŽICE - Na zadnji novembrski dan smo v Sloveniji ob 5868 testih potrdili 1292 okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako 22,02-odstoten, kar je nekoliko manj kot dan prej. V novomeški bolnišnici imajo danes 89 bolnikov, od tega dvanajst na intenzivnem oddelku. Številke v zadnjih dneh so se tako malce ustalile, a ne gre še za vidno zmanjšanje obolelih.

NOVO MESTO - Novomeški kriminalisti so v sodelovanju z drugimi državnimi ustanovami v dalj časa trajajoči obsežni kriminalistični preiskava obravnavali več gospodarskih kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, kršitev pravic iz delovnega razmerja, davčnih zatajitev in kaznivih dejanj, ki so povezana z združevanjem družin in prejemanjem socialnih transferjev. Ugotovitve so predstavili na današnji spletni novinarski konferenci Policijske uprave Novo mesto in Generalne policijske uprave.

DOLENJSKA - Koronavirus je spremenil vse, vpliva tudi na bonton. Ta se v teh časih podreja zdravstveni stroki in pravilom. Seveda pa se je težko odvaditi podajanju rok in objemanju ob uvodnem pozdravu, navad, ki jih počnemo vse življenje. In prav tu je zdaj največ zadreg.

ČRNOMELJ - V mesecih, ko nas epidemiološki ukrepi zapirajo znotraj občinskih meja, še toliko bolj cenimo vsak košček zelenja pred domačim pragom. Za drevje v mestu in zasaditvi tistih prostorov v njem, ki so zanj še posebej pomembni, že skoraj dve leti uspešno skrbi skupina Urbano zelenje mesta Črnomelj. Doslej so zasadili že 36 dreves.