NOVO MESTO - Pestro in veselo je tudi v naših šolah. Pred vrati so zimske počitnice, dodaten razlog za razigranost pa je pust. Na Gimnaziji Novo mesto so tudi letos pripravili posebno pustovanje, na katerem so se predstavile razredne maske. Veliko je bilo plesa in glasbe, tudi pri njih je bil v osredju korona virus.

ČRNOMELJ - Na včerajšnji debeli četrtek so v marsikaterem kraju zavladale maškare. Tudi v Črnomlju, kjer so oblast prevzeli člani tamkajšnjega pustnega društva Presta.

NOVO MESTO - Nekdanji novomeški kolesar Jure Zrimšek je dopoldne na stezi Olimpijskega centra Novo mesto odpeljal premierno vožnjo z električnim kolesom Greyp. Nepogrešljiv trenažni pripomoček kolesarjev je občini prispevalo podjetje Lastinski, ki v dolenjski prestolnici s hrvaškim podjetjem Rimac Automobili načrtuje laboratorij za testiranje najzmogljivejših električnih motorjev na svetu.

KOSTANJEVICA NA KRKI - V Kostanjevici na Krki so z obnovo šole, novim vrtcem in športnim igriščem poskrbeli, da bodo nove generacije še naslednjih 30 let imele dobre pogoje za svoj razvoj. Zato je zdaj napočil čas, da občina poskrbi tudi za starejše. V nekdanjem farovžu bi radi naredili medgeneracijski center, je povedal župan Ladislav Petretič.

ČRNOMELJ - Kot smo že poročali, je skupna komisija ministrstva za izobraževanje in občine Črnomelj na včerajšnjem sestanku dorekla zadnje podrobnosti in potrdili projektno nalogo za izgradnjo črnomaljske osnovne šole Loka. Črnomaljskega župana Andreja Kavška smo vprašali, kako naprej in ali bo gradnja stekla še letos?

ŠENTJERNEJ - Gospodarstvo v občini Šentjernej je na zavidljivi ravni, saj ga zaznamujejo nenehna rast gospodarskih družb in podjetnikov, visoka dodana vrednost, inovativnost in zaposlovanje. To so vnovič izpostavili na vsakoletnem srečanju obrtnikov, podjetnikov in poslovnih partnerjev občine, ki ga je tokrat gostil podžupan s pooblastili župana Janez Selak.

SEVNICA - V Sevnici so sinoči podelili priznanja za športnika leta. Laskavi naziv sta ponovno prejela slovenski rokometni reprezentant Blaž Janc in slovenska košarkarska reprezentantka Aleksandra Krošelj. Priznanje perspektivne športnice sta dobili atletinja Nika Dobovšek in tenisačica Una Grubešič. Ekipa leta je Strelsko društvo Marok, osebnost leta pa učiteljica telovadbe iz Krmelja Breda Blas. Posebno zahvalo je dobil Rokometni klub Sevnica, priznanje za najboljši športni projekt pa brošura Športastična Sevnica.

NOVO MESTO - V novomeškem Vrtcu Pedenjped pripravljajo obroke za malčke v vseh osmih enotah ter v Petrovem vrtcu in Vrtcu Ringaraja, pa tudi za zaposlene in zunanje uporabnike v več kot štirideset let stari kuhinji. Zato ne čudi, da jim zmanjkuje prostora, kuhinja pa je zastarela tudi v smislu opreme. Zato že komaj čakajo, da bodo dobili novo.

PODTURN - V topliški občini od danes velja popolna zapora prometa na državni cesti Dolenjske Toplice – Podturn. V Podturnu namreč začenjajo gradnjo nadomestnega mostu čez potok Črmošnjica, obvoz pa je urejen skozi Meniško vas in Podhosto.

TREBNJE - Trebanjski občinski svetniki in svetnice so na včerajšnji seji brez razprave potrdili prvi rebalans letošnjega proračuna. Po finančnem načrtu naj bi se tako letos v občinsko blagajno steklo 15,2 milijona evrov, iz nje pa odteklo 16,8 milijona. Od tega je skoraj 7,2 milijona evrov investicijskih odhodkov.

ŠMARJETA - Šmarješki občinski svetniki so na sinočnji redni seji soglasno potrdili letne programe športa, kulture in socialnega varstva, ki so osnova za skorajšne javne razpise in pomembne za delovanje tamkajšnjih društev. Hkrati so se – tako kot v prejšnjih sklicih občinskih svetov - ponovno odločno izrekli zoper načrtovano umestitev tretje razvojne osi na območju občine.

ČRNOMELJ - Že večkrat smo poročali o nevzdržnih razmerah v starem delu črnomaljske osnovne šole Loka, pa tudi o načrtih in nujnosti nadomestne gradnje 53 let starega montažnega dela šole, ki ga je pred skoraj dvema lotoma dodatno poškodovala toča, tako da so morali kar nekaj učilnic zapreti, učence pa vozijo v podružnično šolo v Adlešičih. Starši so bili doslej potrpežljivi, zdaj pa jim je prekipelo.