SEMIČ - Člani semiške godbe na pihala so v tamkajšnjem kulturnem centru v nedeljo pripravili tradicionalni, vedno dobro obiskani prednovoletni koncert Trobenta poje.

BELA CERKEV - V Beli Cerkvi v šmarješki občini je med obema svetovnima vojnama že delovala godba na pihala. Po dolgih desetletjih premora se je 29. novembra leta 2009 na ustanovnem zboru v starem belocerkovškem kulturnem domu zbralo 23 zanesenjakov in ustanovilo Godbo na pihala Šmarješke Toplice. Eden izmed pobudnikov je bil umetniški vodja godbe Branko Ambrožič.

NOVO MESTO - V novomeškem Anton Podbevšek teatru je na ogled predstava Alica v čudežni deželi. V režiji na Poljskem rojene režiserke in koreografinje Magdalene Reiter se Alica v čudežni deželi prelevi v bogat, nadrealističen in večplasten svet vizualnih iger in dvojnih pomenov, dinamičnih in fizično igrivih prizorov, ki se na vsem lepem razcvetijo še v pesmi in nore koreografije.

ŠMARJETA - Ob mnogih dolenjskih pevskih sestavih se bogato ljudsko izročilo trudijo ohranjati tudi članice Ženske vokalne skupine Kronce iz Uršnih sel, ki so se pod umetniškim vodstvom Alenke Novak nedavno predstavile šmarješkemu občinstvu na tradicionalnem srečanju pevskih sestavov Šmarješke pojejo.

ČRNOMELJ - V črnomaljskem kulturnem domu, polnem do zadnjega sedeža, se je minulo soboto predstavila novoustanovljena gledališka skupina ZIK teater, ki je premierno na oder postavila gledališko predstavo Tango za tri. Igra, ki jo je napisala in režirala Nastasja Schweiger, govori o dogajanju med 2. svetovno vojno na belokranjskih tleh.

NOVO MESTO - Arheološko najdišče Kapiteljska njiva v Novem mestu je eno največjih tovrstnih najdišč v srednji Evropi. Na grobišču iz prvega tisočletja pred našim štetjem že od leta 1983 vsakoletno potekajo arheološke raziskave, ki poleg množice drobnega arheološkega gradiva prinašajo pomembne strokovne ugotovitve in nove poudarke v poznavanju prazgodovinskih evropskih povezav.

Mešani pevski zbor Vlaste Tavčar Šentjernej, ki šteje 26 članov in članic, letos slavi štirideset let delovanja. Ob jubileju so povabili na slavnostni koncert Ostanimo prijatelji, ki se ga je v Kulturnem centru Primoža Trubarja udeležila velika množica prijateljev ljudskega petja. Zanje so pevci pripravili preplet ljudske pesmi in priredb popevk.

VIŠNJA GORA - Moška vokalna skupina Višnjanski fantje, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Janez Cigler, praznuje deset let. Ob tej priložnosti so fantje priredili koncert v domači podružnični šoli Višnja Gora, kjer so navdušili zbrano občinstvo.

ČRNOMELJ - Najstarejši glasbeni festival pri nas, ki je namenjen mladim glasbenikom, Glas mladih, se ponaša z 41-letno tradicijo. Tudi tokrat so se v Črnomlju zbrali nekateri najbolj obetavni mladi glasbeniki iz vseh koncev Slovenije.

NOVO MESTO - Člani in članice Orkestra Ave pod vodstvom Mira Sajeta so nedavno pripravili Anin večer v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine, kamor so privabili številno občinstvo. 66-članski orkester se je predstavil s pestrim sporedom.