KOSTANJEVICA NA KRKI - Kostanjeviški otok je hudomušno in igrivo obarvan, saj se približuje pust širokih ust. Minuli konec tedna so obeležili otvoritev razstave Pust skozi čas, ki jo že tradicionalno organizira Etnološko društvo Prforcenhaus. Pustno rajanje naznanja slovo od zime in dobrodošlico pomladi.

ZAGRADEC - Mlinski kamen in tekoča voda – nekdaj tako običajen prizor življenja ob reki, tudi ob Krki. Človek je z opazovanjem našel načine za sodelovanje z naravo. Danes se zgodba nadaljuje in nadgrajuje, tudi na umetniški ravni. Kot je to dokazal umetnik Primož Erjavec, ki je v svoji galeriji Meduzza v Zagradcu predstavil razstavo Kamen v objemu vode.

SEMIČ - Konec minulega tedna je v Semiču mineval v znamenju Krakarjevih dni, posvečenih njihovemu rojaku pesniku, prevajalcu in esejistu Lojzetu Krakarju. Začeli so jih z osrednjo prireditvijo, katere gost je bil Peter Čeferin, odvetnik in pisatelj, ter nadaljevali s koncertom semiških pevskih zborov in pritrkovalcev.

KOSTANJEVICA NA KRKI - V obnovljenem prostoru kostanjeviške osnovne šole Jožeta Gorjupa so nedavno odprli 7. postavitev stalne razstave Gorjupove zbirke. Učenci so tako ob podpori učiteljev posneli kratek film o kiparju, slikarju in grafiku Jožetu Gorjupu.

NOVO MESTO - Številni Novomeščani, ki so se na Prešernov dan že devetnajsto leto zapored podali na voden ogled mesta, so si med drugim v Jakčevem domu ogledali razstavo Veno Pilon in Božidar Jakac: 50 let prijateljstva, ki so jo slovesno odprli v sodelovanju s Pilonovo galerijo iz Ajdovščine.

ZAGRADEC - V ivanški občini slovenski kulturni praznik vsako leto obeležijo v drugi krajevni skupnosti – tokrat je bil na vrsti Zagradec. Na prireditvi, ki so jo poimenovali »Beseda – od nekdaj do zmeraj« so predstavili bogato kulturno izročilo kraja in še marsikaj drugega.

ŠENTJERNEJ - V Šentjerneju so kot vsako leto počastili Prešernov dan, saj sta osnovna šola in občina pripravili osrednjo občinsko slovesnost Ti si življenja moj'ga magistrale.

ŠENTJERNEJ - Arhitekti Andrej Bučar, Darko Homan in Matej Kerin so skozi tehniko kolaža sestavili bolj ali manj znane fotografije trškega jedra Šentjerneja v nov kontekst, s čimer nastavljajo zrcalo današnjemu stanju v prostoru. Na ogled so jih postavili v Kulturnem centru Primoža Trubarja v sklopu projekta Včasih naši učenci, danes umetniki.

ŠMARJETA - Kulturno umetniško društvo Vesel teater iz Dolenjskih Toplic se je po slabih dveh letih znova vrnilo na šmarješke odrske deske, tokrat s pelin komedijo Trgovina s samomorilskimi pripomočki