NOVO MESTO - V Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja si s številnimi programi že več kot 40 let prizadevajo, da bi njihovi člani in članice kljub invalidnosti živeli polno življenje, ustvarjali in se družili. Temu je namenjena tudi vsakoletna slikarska kolonija, ki se je udeležujejo paraplegiki in tetraplegiki iz vseh slovenskih društev.

ČRNOMELJ - V Cerkvi sv. Duha v Črnomlju sta minulo sredo svoja grafična dela predstavili umetnici Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič. Z razstavo želita izpostaviti, da se njuno delo prepleta in dopolnjuje na več nivojih. Za obe je pomemben proces, ki ga zahteva grafični medij ter vzpostavljata dialog z matrico, ki jo obravnavata kot nosilec odtisa in obenem kot samostojen objekt.

BREŽICE - Ob 170-letnici Pihalnega orkestra Kapele so v Posavskem muzeju Brežice odprli razstavo Od vaške godbe do pihalnega orkestra. V Kapelah in njeni okolici so ponosni, da skozi toliko desetletij uspeli ohraniti tradicijo in jo pripeljali do današnjega častitljivega jubileja.

NOVO MESTO - Novomeška občina in Dolenjski muzej sta bogatejša za novo bero umetniških del, ki so jih na 16. Novomeških likovnih dneh tudi letos ustvarili in podarili sodelujoči akademski slikarji. Za sedem vrhunskih umetnikov, tokrat zgolj domačih, je bil začasni slikarski atelje vnovič Jakčev dom, kjer so minuli konec tedna v sklopu poletne muzejske noči postavili na ogled njihova dela. Tokratna kolonija je potekala pod novim umetniškim vodjem. Idejnega očeta kolonije Janka Orača je namreč nasledil Robert Lozar, ki pa – kot je povedal – ohranja dozdajšnji, dobro začrtan koncept dogodka.

NOVO MESTO - V Krki so tudi letos podelili tradicionalna Krkina priznanja vsem, ki so s pripadnostjo, predanim delom in inovativnostjo prispevali k dosežkom podjetja. Med njimi so bili tudi jubilanti, ki jih je s svojim nastopom na prireditvi razveselila priznana slovenska pevka Nina Pušlar.

NOVO MESTO - Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto sta v Parku Rastoče knjige pri tamkajšnji knjižnici zaključila peti literarni natečaj poezije in kratke proze pod naslovom Drzni iskalci skrivnosti, ki so ga letos povezali s 100-letnico novomeške pomladi.

KRŠKO - Na nedavni slavnostni seji ob občinskem prazniku Občine Krško so trije člani Pihalnega tria Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško med drugim navdušili z nekaterimi najbolj znanimi skladbami nekdanje švedske zasedbe Abba.