IZ SVETA KULTURE

BeJazzy

MOKRONOG - V Mokronogu sta doma kultura in dobrodelnost. Rezultat obojega je kulturni dogodek z dobrodelno noto. Takšen je bil dobrodelni koncert vokalne skupine BeJazzy iz Ljubljane.

Rastoča deklica tudi pri upokojencih

NOVO MESTO - Kip rastoče deklice, simbola Rastoče knjige, odslej krasi tudi prostore novomeškega društva upokojencev.

5K na kronanju nove vinske kraljice

RADENCI - Na prireditvi ob kronanju 24. vinske kraljice je za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov poskrbel družinski ansambel 5K iz Trebnjega.

Druga sezona sakralnega abonmaja

NOVO MESTO - S koncertom Polone Gantar na orglah in Mira Božiča na orglicah se je v novomeški stolni cerkvi na Kapitlju začela druga sezona Novomeškega sakralnega abonmaja

Odprtje razstave Modro

NOVO MESTO - V Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine so odprli razstavo banjaluške slikarke Tatjane Ratković Bosnić z naslovom Modro.

Uršula in povodni mož

ČRNOMELJ - Člani dramskega krožka Kocka, ki že več let deluje na črnomaljski srednji šoli, so sinoči premierno na oder postavili komedijo Vinka Moderndorferja Blumen aus Krain ali Uršula in povodni mož. Mi smo se jim s kamero pridružili na generalki, le nekaj ur pred premierno predstavo.

Koncert Pihalnega orkestra Šentjernej

ŠENTJERNEJ - Pihalni orkester Občine Šentjernej s svojo navzočnostjo in dejavnostjo že več kot stoletje močno zaznamuje Šentjernej in širšo okolico. Glasbeniki pod vodstvom dirigenta Sandija Franka se tudi tokrat niso izneverili svojim oboževalcem, za katere so pripravili tradicionalni božično-novoletni koncert, tokrat z gostom Urošem Peričem.

Predstava Oni

NOVO MESTO - Plesno-cirkuška predstava Oni govori o ljudeh, ki na svoj način, s svojo kulturo, idejami in iskricami v očeh bogatijo naša življenja. O ljudeh, ki jih zaradi svoje nevednosti odrivamo stran ter jim s tem odvzemamo svobodo in življenjski prostor. Vsak gledalec drugače opredeli junake, poveže jih lahko z aktualnimi težavami v družbi, s krvavo zgodovino vojn ali pa v junaku prepozna sebe.

Bratje po orožju

Kraljestvo glasbe v Šentjerneju

ŠENTJERNEJ - Na Osnovni šoli Šentjernej so z muzikalom Kraljestvo glasbe počastili dan samostojnosti in enotnosti ter se poslovili od leta 2019. Prireditev so si v Kulturnem centru Primoža Trubarja dopoldne ogledali učenci, zvečer pa še starši in drugi občani.

Izletniška kolonija mladih likovnikov

NOVO MESTO - V Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine je do četrtka na ogled razstava del, ki so nastala na peti izletniški koloniji mladih likovnikov Dolenjske in Bele krajine, ki je potekala konec maja v italijanskem Gradežu. Na razstavi v Novem mestu se predstavlja 49 učencev iz 11 dolenjskih osnovnih šol.

Razstava fotografij

KRŠKO - Društvo ljubiteljev fotografije Krško skozi leto prireja različne predstavitve del svojih članov, ob koncu pa se na letni razstavi radi pohvalijo z jagodnim izborom fotografij. Na razstavi v Dvorani v parku je sodelovalo sedem fotografov.

Bogato kulturno življenje v Stični

STIČNA - Mešani pevski zbor Zborallica iz Stične deluje že deset let. Ves ta čas pomembno sooblikuje kulturno podoba kraja pa tudi širše glasbene scene. Pred nedavnim so člani in članice zapeli na županovem novoletnem sprejemu, na katerem so slovesno razglasili ambasadorje Občine Ivančna Gorica.

Razstava Alenke Spacal

NOVO MESTO - V novomeški Galeriji Krka je na ogled razstava pisateljice, ilustratorke in pripovedovalke Alenke Spacal. Predstavlja ilustracije iz svojih štirih slikanic, ki zagovarjajo vrednote, ki izhajajo iz sprejemanja drugačnosti. Avtorica z vedrim odnosom do življenja nagovarja k sprejemanju življenja v vsej njegovi raznolikosti in edinstvenosti.

V Dolenjskih Toplicah so peli

DOLENJSKE TOPLICE - Tik pred božično-novoletnimi prazniki Mešani pevski zbor Kulturno-umetniškega društva Dolenjske Toplice vsako leto pripravlja božično-novoletni koncert. Zadnji je bil že 20. po vrsti, na odru pa so jim delali družbo orkester Slovenske vojske in Kvatropirci. Topliški mešani pevski zbor združuje 29 pevcev in pevk. Skozi svet zborovske glasbe jih zadnjih 10 let vodi zborovodja Boštjan Tisovec.

12. Galerija na prostem

NOVO MESTO - V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so na ogled slike, ki so nastale na 12. Galeriji na prostem konec avgusta. Slikarji so svoj umetniški navdih iskali na novomeški Loki.

25. koncert stiške godbe

STIČNA - Pomemben del kulture v občini Ivančna Gorica in širše predstavljajo člani in članice Kulturnega društva Godba Stična. Na leto imajo več kot 20 nastopov. Najodmevnejši med njimi je tradicionalni božično-novoletni koncert v stiškem kulturnem domu - tokrat je bil že 25. po vrsti.

Starinske popevke

ČRNOMELJ - V cerkvi Svetega Duha v Črnomlju so leto 2019 sklenili z večerom starinskih popevk. Gre za najnovejši projekt mlade pevke, harfistke in skladateljice Zvezdane Novaković v sodelovanju z adlešiškimi Kresnicami.

Pevska pravljica

ČRNOMELJ - Leta 1951 je v Slovenski filharmoniji v Ljubljani prvič zapel Slovenski oktet, nastal na pobudo slovenskih izseljencev v ZDA.

Žele(z)na dama iz Kapitlja

NOVO MESTO - V Knezovi sobi Dolenjskega muzeja Novo mesto so odprli občasno razstavo Žele(z)na dama, kneginja s Kapiteljske njive. Na njej so predstavili izkopanine, predvsem nakitne predmete, ki so jih našli v grobu iz druge polovice 7. stoletja pred našim štetjem, kjer je bila pokopana pomembna ženska.

Pevska skupina Plamen

ŠMARJETA - Na prireditvi Šmarješke pojejo, ki je v tamkajšnji kulturni dom vnovič privabila lepo število ljubiteljev zborovske pesmi, so nastopile tudi članice Pevske skupine Plamen, pred več kot 20-leti zasnovane skupine, ki danes deluje v okviru škocjanskega kulturnega društva Ignacija Knobleharja.

Evropska koncertna turneja

BREŽICE - Violinistka Tjaša Kastelic zadnjih pet let živi v Berlinu, kjer je odprla tudi svojo glasbeno akademijo, pot do tega pa ni bila lahka.

Božični koncert v podzemni jami

GRIČ - Člani Športnega društva Grič, vasice pri Črnomlju, so tudi letos v podzemni jami Grdanji skedenj pripravili čarobni božični koncert. Med apnenčastimi kapniki, ki jih je stoletja ustvarjala narava, je odmevala pesem baritonista Marka Kobala, ki ga je na citrah spremljal Tomaž Plahutnik.

Vse lepo je že v nas

SEMIČ - Štiri leta so minila odkar se je občina Semič pridružila projektu Rastoča knjiga. Projektu, ki poudarja, branje, znanje in vrednote. Lani se je razširil tudi na tamkajšnjo osnovno šolo Belokranjskega odreda.

Zmajček išče prijatelje

NOVO MESTO - Svet pravljic je od nekdaj privlačil ne le otrok, ampak tudi odrasle. Na knjižnih policah se je v teh dneh znašla prva pravljica avtorice Marjance Trščinar Antić. Knjiga nosi naslov Zmajček išče prijatelje.

Koncert Moškega pevskega zbora PGD Zbure

Cerkev Karmelske matere božje v Slapah, tradicionalno prizorišče vsakoletnega koncerta Mešanega pevskega zbora Prostovoljnega gasilskega društva Zbure v adventnem času, je bila minuli konec tedna vnovič mnogo premajhna za vse ljubitelje zborovske in ljudske glasbe. Članice in člani pevskega sestava, ki skupaj prepevajo od leta 2006, so tokrat v Slape povabili z naslovom Pesem tke nove vezi in povezuje.

Kulturni spored na razstavi potic

ŠENTJERNEJ - Članice Društva kmetic Šentjernej so v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravile 5. državno ocenjevanje in razstavo potic. Poleg sladkih dobrot kmečke žene vselej poskrbijo za prijetno vzdušje. Tokrat sta ga dodatno popestrila tudi Ženski pevski zbor Čebelice in Gorjanski spev.

Ivanje na Lokvici

LOKVICA - Kresovanje ima danes zgolj še družabni značaj, v preteklosti pa je ta praznik imel mističen pomen in je med ljudmi veljal za enega najpomembnejših obredij. Kresovanja pred 24. junijem, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, se je - ker na 23. junij goduje sv. Janez Krstnik - prijelo ime ivanjsko kresovanje ali na kratko ivanje.

Koncert Zbora Slovenske filharmonije

NOVO MESTO - V sklopu Novomeškega sakralnega abonmaja je v stolni cerkvi svetega Nikolaja nastopil priznani Zbor Slovenske filharmonije. Njihovo osrednje umetniško poslanstvo kot edinega poklicnega koncertnega zbora v Sloveniji je predvsem izvajanje raznovrstne glasbe a capella. Del svojega bogatega repertoarja so predstavili tudi na koncertu v Novem mestu.

Štelinga

DRAGATUŠ - Člani folklorne skupine Dragatuš, ki v prazničnem decembru tradicionalno pripravljajo folklorni večer prepleten z ljudsko glasbo, pesmijo, plesom pa tudi igro, so minulo soboto znova navdušili Belokranjce, ki so kar dvakrat v enem dnevu napolnili dvorano semiškega kulturnega centra.

30 let Kulturnega društva Kresnička

MULJAVA - Na Muljavi, rojstnem kraju avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, se ponašajo z bogatim kulturnim izročilom. Ob društvu z močno gledališko tradicijo je na Muljavi iz ene takrat redkih likovnih manifestacij leta 1989 zraslo še eno društvo - Kulturno društvo Kresnička.

Gorjanski spev

ŠMARJETA - Glasbeno srečanje pevskih sestavov Šmarješke pojejo so popestrili tudi člani škocjansko-šentjernejske pevske zasedbe Gorjanski spev.

Veselje v barvah

NOVO MESTO - V prostorih restavracije Splošne bolnišnice Novo mesto je na ogled slikarska razstava Veselje v barvah upokojene medicinske sestre Tinke Šetina.

Trobenta poje

SEMIČ - Člani semiške godbe na pihala so v tamkajšnjem kulturnem centru v nedeljo pripravili tradicionalni, vedno dobro obiskani prednovoletni koncert Trobenta poje.

15 let Novomeških likovnih dni

NOVO MESTO - Novomeški likovni dnevi, vsakoletna umetniška kolonija, ki v toplejših mesecih leta poteka v dolenjski prestolnici, je letos dočakala svojo petnajsto obletnico.

Slavnostna akademija godbenikov

BELA CERKEV - V Beli Cerkvi v šmarješki občini je med obema svetovnima vojnama že delovala godba na pihala. Po dolgih desetletjih premora se je 29. novembra leta 2009 na ustanovnem zboru v starem belocerkovškem kulturnem domu zbralo 23 zanesenjakov in ustanovilo Godbo na pihala Šmarješke Toplice. Eden izmed pobudnikov je bil umetniški vodja godbe Branko Ambrožič.

Alica v čudežni deželi

NOVO MESTO - V novomeškem Anton Podbevšek teatru je na ogled predstava Alica v čudežni deželi. V režiji na Poljskem rojene režiserke in koreografinje Magdalene Reiter se Alica v čudežni deželi prelevi v bogat, nadrealističen in večplasten svet vizualnih iger in dvojnih pomenov, dinamičnih in fizično igrivih prizorov, ki se na vsem lepem razcvetijo še v pesmi in nore koreografije.

Pevska skupina Kronce

ŠMARJETA - Ob mnogih dolenjskih pevskih sestavih se bogato ljudsko izročilo trudijo ohranjati tudi članice Ženske vokalne skupine Kronce iz Uršnih sel, ki so se pod umetniškim vodstvom Alenke Novak nedavno predstavile šmarješkemu občinstvu na tradicionalnem srečanju pevskih sestavov Šmarješke pojejo.

Tango za tri

ČRNOMELJ - V črnomaljskem kulturnem domu, polnem do zadnjega sedeža, se je minulo soboto predstavila novoustanovljena gledališka skupina ZIK teater, ki je premierno na oder postavila gledališko predstavo Tango za tri. Igra, ki jo je napisala in režirala Nastasja Schweiger, govori o dogajanju med 2. svetovno vojno na belokranjskih tleh.

Arheološko najdišče Kapiteljska njiva

NOVO MESTO - Arheološko najdišče Kapiteljska njiva v Novem mestu je eno največjih tovrstnih najdišč v srednji Evropi. Na grobišču iz prvega tisočletja pred našim štetjem že od leta 1983 vsakoletno potekajo arheološke raziskave, ki poleg množice drobnega arheološkega gradiva prinašajo pomembne strokovne ugotovitve in nove poudarke v poznavanju prazgodovinskih evropskih povezav.

40 LET MEPZ VLASTE TAVČAR ŠENTJERNEJ

Mešani pevski zbor Vlaste Tavčar Šentjernej, ki šteje 26 članov in članic, letos slavi štirideset let delovanja. Ob jubileju so povabili na slavnostni koncert Ostanimo prijatelji, ki se ga je v Kulturnem centru Primoža Trubarja udeležila velika množica prijateljev ljudskega petja. Zanje so pevci pripravili preplet ljudske pesmi in priredb popevk.

10 let Višnjanskih fantov

VIŠNJA GORA - Moška vokalna skupina Višnjanski fantje, ki deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Janez Cigler, praznuje deset let. Ob tej priložnosti so fantje priredili koncert v domači podružnični šoli Višnja Gora, kjer so navdušili zbrano občinstvo.

Li-la zapele v Šmarjeti

ŠMARJETA - Na nedavni tradicionalni prireditvi Šmarješke pojejo je nastopila tudi pevska skupina Li-La Folklornega društva Kres.

Glas mladih 2019

ČRNOMELJ - Najstarejši glasbeni festival pri nas, ki je namenjen mladim glasbenikom, Glas mladih, se ponaša z 41-letno tradicijo. Tudi tokrat so se v Črnomlju zbrali nekateri najbolj obetavni mladi glasbeniki iz vseh koncev Slovenije.

Koncert orkestra Ave

NOVO MESTO - Člani in članice Orkestra Ave pod vodstvom Mira Sajeta so nedavno pripravili Anin večer v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine, kamor so privabili številno občinstvo. 66-članski orkester se je predstavil s pestrim sporedom.

Angeli v svetu Smiljana Trobiša

NOVO MESTO - Član Kulturnega društva Severina Šalija in pesnik Smiljan Trobiš je letos izdal že drugo pesniško zbirko z naslovom Angeli v mojem svetu.

Generacije pojejo

ŠENTVID PRI STIČNI - Ženski in moški pevski zbor Vidovo, ki delujeta v okviru Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični, sta na Osnovni šoli Ferda Vesela pripravila peti dobrodelni koncert Generacije pojejo.

Razstava Jakčevih del

NOVO MESTO - V novomeški Galeriji Krka je na ogled prav posebna razstava Jakčevih del.

Pevska skupina mamic poje

ŠMARJETA - Na tradicionalni prireditvi Šmarješke pojejo, ki so jo pripravile članice in člani Mešanega pevskega zbora Šmarješke Toplice, se je občinstvu z ubranim petjem predstavila tudi Pevska skupina mamic Župnije Šmarjeta.

Koncert Fantov z vasi

ŠENTJERNEJ - Ljudski pevci Fantje z vasi, ki delujejo v sklopu Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja Škocjan, so pred dnevi v šentjernejskem kulturnem centru s prvim samostojnim koncertom popestrili praznik svetega Martina.

Martinov koncert Ljudskih pevk Klasje

ŠKOCJAN - Ljudske pevke Klasje so ob letošnji sedmi obletnici delovanja pripravile zdaj že tradicionalni koncert ob godu svetega Martina. Tako kot vinarji in vinogradniki, ki ta praznik običajno preživijo s prijatelji in družino, so ga tudi ljudske pevke Klasje proslavile v krogu ljubiteljev ljudskega petja in glasbenih prijateljev.

MePZ Ajda Orehovica

ŠMARJETA - Šmarješkemu občinstvu v tamkjašnjem kulturnem domu so se na zdaj že tradicionalnem glasbenem srečanju Šmarješke pojejo predstavili tudi članice in člani šentjernejskega Mešanega pevskega zbora Ajda Orehovica pod umetniškim vodstvom Nine Šalomon.

Ljubezen, večna kot kamen

NOVO MESTO - Člani Društva likovnih ustvarjalcev v kamnu SKULPTE so ustvarili samostojne kamnite skulpture ob 170. obletnici smrti Franceta Prešerna ter v kamen vpisali njegovo večno ljubezen do Novomeščanke Julije Primic. Svoja najnovejša dela so umetniki predstavili v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče

BREŽICE - Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče deluje že 51 let. Začel je pod taktirko Mihe Halerja, nasledil ga je Dragutin Križanić in ga vodil najdlje časa, zdaj pa ima dirigentsko palico v rokah Klara Šimičić. Artiški tamburaši so na domačih in mednarodnih tekmovanjih osvojili več zlatih in srebrnih priznanj.

Koralni zbor Akademije za glasbo

NOVO MESTO - Sedmi koncert Novomeškega sakralnega abonmaja je v novomeško stolnico pripeljal odlični Koralni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki nastopa pod vodstvom dirigenta Toneta Potočnika. Koralni zbor se je predstavil z bogatim programom, ki ga je sestavljalo trinajst skladb.

50 knjig, ki so nas napisale

NOVO MESTO - "50 knjig, ki so nas napisale" je niz kratkih oddaj na javni nacionalni televiziji, v katerih se z gosti pogovarjajo o pomembnih delih slovenske literature.

Pevska skupina Kresnice

ŠMARJETA - Glasbeni večer Šmarješke pojejo, ki ga pripravljajo člani in članice Mešanega pevskega zbora Šmarješke Toplice, je popestrila tudi novomeška pevska skupina Kresnice.

25 let KUD Artoteka Bela krajina

METLIKA - V Ganglovem razstavišču Belokranjskega muzeja v Metliki so sinoči slovesno odprli razstavo likovnih del članov KUD Artoteka Bela krajina in z njo obeležili 25-letnico obstoja društva.

Dolina žeje Branka in Štefana Koncilje

RUMANJA VAS - V Mladinskem domu podeželske Rumanje vasi so predstavili knjigo Dolina žeje Branka in Štefana Koncilje.

Frančiškani v Novem mestu že 550 let

NOVO MESTO - V Novem mestu letos obeležujejo pet stoletij in pol od prihoda reda frančiškanov, ki so se v srednjem veku tja zatekli pred Turki in kot prva verska skupnost prevzeli duhovno oskrbo mesta.

Šmarješke pojejo

ŠMARJETA - Članice in člani Mešanega pevskega zbora Šmarješke Toplice so po letu osorej vnovič povabili na zdaj že tradicionalno prireditev Šmarješke pojejo, prvič zasnovano ob 10. obletnici delovanja pevskega sestava, in z ubranim prepevanjem ter številnimi glasbenimi gosti še enkrat več poskrbeli za prijeten glasbeni večer.

Razstava En krompir, tri države

NOVO MESTO - V predavalnici Dolenjskega muzeja je na ogled razstava En krompir, tri države – Okupacijske meje na Dolenjskem med leti 1941 in 1945. S to razstavo so se spomnili tudi na spominski dan ustanovitve novomeške čete, ki se je oblikovala 29. oktobra 1941. Nekoliko nenavaden naslov razstave pa je vse prej kot naključen.

Hlebinska naiva

TREBNJE - V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje so odprli razstavo Hlebinska naiva, ki so jo pripravili v sodelovanju z Galerijo naivne umetnosti iz Hlebin. Na ogled je 34 del 22-ih najpomembnejših hrvaških slikarjev in kiparjev naivne umetnosti.

6. Pavčkove vitice z rekordnim odzivom

MIRNA PEČ - Lanski natečaj Pavčkovih vitic je bil zaznamovan z 90-letnico rojstva Toneta Pavčka. Za izhodiščno pesem letošnjega, že 6. natečaja, so se odločili za Pavčkovo pesem Sreča. Skozi leta je to postal osrednji vsakoletni projekt mirnopeške osnovne šole.

Koncert zbora Svetega Nikolaja

NOVO MESTO - Letos je v novomeški škofiji zaživel sakralni abonma, sklop osmih koncertov, na katerih se predstavljajo uveljavljene zasedbe v domačem in tujem prostoru. Na zadnjem v nizu je v novomeški stolnici nastopil Zbor svetega Nikolaja iz Litije pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič.

Razstava Matjaža Gederja v Lamutovem salonu

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviškem Lamutovem likovnem salonu so pred dnevi odprli razstavo grafika, slikarja in ilustratorja iz Gornje Radgone Matjaža Gederja.

APT popestril 49. Krkine nagrade

NOVO MESTO - Za umetniški del slavnostne akademije ob podelitvi 49. Krkinih nagrad so tudi letos poskrbeli v novomeškem Anton Podbevšek teatru.

Kulturni program na Cviblju

ŽUŽEMBERK - Na Cviblju v Žužemberku je potekala žalna slovesnost v spomin na žrtve druge svetovne vojne. Dogodek so popestrili s kulturnim programom, v katerem sta med drugim nastopili učenki Osnovne šole Žužemberk, ki sta recitirali "Pogovor o tebi" Bogdana Osolnika.

Po naši poti

VINICA - Člani otroške folklorne skupine so v prepolni dvorani viniškega doma krajanov pripravili folklorni večer, s katerim so obeležili 55-letnico KUD Oton Župančič Vinica.

Razstava Urške Rednak

NOVO MESTO - V novomeški Galeriji Simulaker razstavlja umetnica mlajše generacije, Urška Rednak.

Koncert vaških pevcev

ŠENTRUPERT - Člani Društva Mavrica Šentrupert so pripravili koncert umetnih in ljudskih pesmi, ki se je odvil v župnijski cerkvi svetega Ruperta. Na njem so nastopili člani različnih zasedb in solisti, gostitelji pa so bili domači Vaški pevci iz Šentruperta.

Novo mesto Gospel

NOVO MESTO - Kot po vsej Sloveniji je zgodovina zborovskega petja bogata tudi v Novem mestu. V Mešanem pevskem zboru Pomlad so se odločili, da zborovski repertoar obogatijo z gospel glasbo. Tako je v dolenjski prestolnici potekal 1. zborovski festival črnske duhovne glasbe, Novo mesto Gospel.

Ko trškogorske lipe spregovorijo

TRŠKA GORA - V Turističnem kulturnem društvu Trškogorsko srce, ki deluje sedmo leto, si prizadevajo vnovič obuditi Trško goro, nekdaj znano romarsko in turistično središče. Tako vsako leto v oktobru pripravijo prireditev »Ko trškogorske lipe spregovorijo«.

Zadnja knjiga Ivanke Mestnik

NOVO MESTO - Osrednja dvorana Kulturnega centra Janeza Trdine je bila skoraj premajhna za, ki so nedavno pozdravili najnovejšo in hkrati zadnjo knjigo Ivanke Mestnik. 85-letna plodovita pisateljica, ki se je rodila v Drašči vasi pri Žužemberku, je za svoj ustvarjalni labodji spev napisala knjigo Krka, zelena žila do srca.

Turobni dnevi, čudoviti časi

NOVO MESTO - V novomeškem Anton Podbevšek Teatru je na ogled avtorski projekt po motivih kratke proze ameriškega pisatelja, J. D. Salingerja, Turobni dnevi, čudoviti časi. Pred nami se zvrsti pet posameznikov - družinsko, prijateljsko, ljubezensko ali popolnoma slučajno povezanih, ki skozi naključja določajo drug drugega, ki iščejo smisel obstoja, igre in preteklosti.

38. likovni extempore

GRADAC - V Gradcu v Beli krajini se je konec minulega tedna zbralo 57 mladih likovnikov, udeležencev tradicionalnega že 38. slikarskega extempora.

Nova abonmajska sezona

KRŠKO - Kulturni dom Krško upravlja še s tamkajšnjo galerijo, z mestnim muzejem, Hočevarjevim mavzolejem in gradom Rajhenburg. Lani je bilo na vseh lokacijah skupaj več kot 850 dogodkov, ki jih je spremljalo 82 tisoč obiskovalcev.

Odprtje razstave Nandeta Vidmarja

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca je na ogled retrospektivna razstava Nandeta Vidmarja, enega pomembnejših predstavnikov slovenskega ekspresionizma.

Jezikoslovci na Dolenjskem

NOVO MESTO - Razstava Jezikoslovci na Dolenjskem, ki je na ogled v novomeški knjižnici Mirana Jarca, predstavlja gradivo, povezano z jezikoslovci, rojenimi ali delujočimi na Dolenjskem.

Grafika treh

NOVO MESTO - V Galeriji Kocka v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdina je na ogled razstava Grafika treh. Predstavljajo se trije novomeški grafični umetniki: Hamo Čavrk, Nataša Mirtič in Janko Orač.

Pevka Nina Berger

Pesniška zbirka Eve Novak

Učenci glasbene šole v Krki

Razstava Kleparska delavnica Agnič

Ob rojstnem dnevu Toneta Pavčka

16. SLIKARSKI EXTEMPORE RIHPOVEC

Glasbeni nastop Tine in Aljoše Vrščaja

Zaživela je Straška veteranska godba

Razstava Boštjana Kavčiča

11. SLIKARSKI EX-TEMPORE DOLENJSKE TOPLICE

KRISTINA KASTELIC ZAPELA V ŠENTJERNEJU