IZ SVETA KULTURE

Đejmi Hadrović: Under 2021 ISK

NOVO MESTO - Kljub njej izrazito neprijetnim pogojem, je umetnost tista, ki tudi v tem času nastavlja ogledalo družbi. Z razstavo Under 2021 se v novomeški Galeriji Simulaker predstavlja umetnica mlajše generacije, Đejmi Hadrović, tokrat z video instalacijo.

Literarni večer s Tadejem Golobom

ČRNOMELJ - Tadej Golob je slovenski avtor in pisec raznoraznih literarnih del. Največji uspeh je požel s kriminalno serijo knjig Jezero, Leninov park, Dolina rož in Virus. Predvajanje Leninovega parka lahko spremljamo na nacionalni televiziji.

Zgodbe rokodelcev z Mirne – Jasmina Dolenec

MIRNA - Aranžerka, ustvarjalka, prostovoljka, mama – Jasmina Dolenec. V občino Mirna se je preselila z Gorenjske. S seboj je prinesla tudi strast do ustvarjanja, ki jo spremlja že od osnovne šole.

Koncert Trebanjskega okteta

TREBNJE - V trebanjski cerkvi Marije vnebovzete je pred nedavnim odmevala božično-novoletna pesem. Trebanjski oktet je namreč pripravil koncert, ki so ga poimenovali V duhu božiča.

Koncert MePZ Pomlad

STRAŽA - Pred nedavnim so obiskovalci v kulturnem domu v Straži uživali ob poslušanju Mešanega pevskega zbora Pomlad iz Novega mesta.

V stolni cerkvi odmevala božična pesem

NOVO MESTO - V Stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu je v sklopu novomeškega sakralnega abonmaja nastopila sopranistka Tina Debevec Dragoš z organistom Lovrom Frelihom.

Onstran svetlobe

NOVO MESTO - Ob svetovnem dnevu Brajeve pisave in 140. obletnici rojstva učiteljice Minke Skaberne, ki je velik del življenja posvetila skrbi za slepe, so v novomeški knjižnici Mirana Jarca na ogled postavili razstavo slik in fotografij slepih in slabovidnih avtorjev z naslovom Onstran svetlobe. Na razstavi sodeluje 20 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije. Pri svojem ustvarjanju so pokazali veliko mero znanja, ljubezni in tudi iznajdljivosti.

Zgodbe rokodelcev z Mirne - Ines Zgonc

MIRNA - V svet ilustracij jo je potegnila njena mama, sicer modna oblikovalka, ki ji je ilustracije Jelke Reichman v otroških knjigah predstavila kot najlepše, najbolj iskrene, domišljene, otrokom prijazne, skratka najboljše. Danes Ines Zgonc ustvarja samosvoj domišljijski svet.

Romana Kranjčan navdušila črnomaljske malčke

ČRNOMELJ - V sklopu lanskega novoletnega direndaja v Črnomlju so organizatorji pripravili tudi praznični koncert za otroke v izvedbi pevke Romane Krajnčan. Priljubljena pevka je v kulturni dom privabila številne malčke, ki so uživali ob njenem petju.

Koncert Trebanjskega okteta

TREBNJE - V cerkvi Marije vnebovzete v Trebnjem je v soboto odmevala pesem. Trebanjski oktet je pripravil koncert z naslovom V duhu božiča.

Hej, partizan!

NOVO MESTO - Decembra je v novomeškem kulturnem centru Partizanski pevski zbor z orkestrom pripravil koncert Hej, partizan. Z istoimenskim ciklom koncertov se Partizanski pevski zbor zahvaljuje in koncerte posveča svojemu nekdanjemu dirigentu skladatelju Radovanu Gobcu.

Zgodbe rokodelcev z Mirne – Marija Petran

MIRNA - Pred desetletji je bilo ličkanje koruze eno od jesenskih kmečkih opravil. Znali so uporabiti vse dele rastline. Iz ličja so izdelovali igrače ter okrasne in uporabne predmete. Danes to starodavno rokodelsko ustvarjalnost obvladajo le redki. Marija Petran z Mirne je ena od njih.