IZ SVETA KULTURE

Likovna kolonija ob Jernejevem

ŠENTJERNEJ - Likovna kolonija je bila od leta 1995 do 2012 prepoznavni del občinskega praznovanja v Šentjerneju, zatem pa je izpadla iz programa. Zato je bila vodja kolonije, domača slikarka Jožica Medle, zelo vesela, da so jo letos ob podpori občine vnovič pripravili. V goste so prišli štirje umetniki, saj jih zaradi protikoronskih ukrepov več niso mogli sprejeti.

Poletne glasbene urice v Straži

RUMANJA VAS - V Pihalnem orkestru Krka so tudi letos v poletnem času, navkljub negotovim okoliščinam zaradi koronavirusa, v Rumanji vasi v straški občini pripravili že devete poletne glasbene urice za otroke, ki igrajo različna glasbila. Nabrano znanje so, tako kot vsako leto, predstavili na zaključnem koncertu konec avgusta. Letošnji program uric je bil zaradi znanih razmer precej drugačen.

Predstavitev knjige rodbine Barbo

MIRNA PEČ - Sredi poletja so v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka predstavili knjigo o rodbini Barbo. Avtorica knjige je upokojena učiteljica slovenščine in nemščine Anica Levstik, sicer sestrična Lojzeta Slaka, oba pa sta del rodbine Barbo. Levstikova je več let zbirala in zapisovala gradivo, knjiga pa je počasi dobivala svojo podobo. Po sedmih letih je nastala knjiga, ki je v grobem razdeljena na plemiški in kmečki del.

Glasbeno potovanje

čRNOMELJ - V času po epidemiji covida-19 nam varnostni ukrepi še vedno močno krojijo vsakdan, zato so glasbeni koncerti redkost. V črnomaljski izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti so avgusta – v skladu s previdnostmi ukrepi – kljub temu pripravili nekaj koncertov, med drugim tudi koncert klasične glasbe. V cerkvici svetega Duha v Črnomlju sta nastopila Andrej Omejc na saksofonu in Blaž Pavlakovič na klavirju.

Tako se je pelo in plesalo nekoč

METLIKA - Metliške mednarodne kulturne prireditve Pridi zvečer na grad, ki so letos zaradi posledic epidemije covida 19 potekale v okrnjeni obliki, so organizatorji zaključili s srečanjem domačih poustvarjalcev glasbenega izročila. Obiskovalci so med drugim lahko prisluhnili Navratilovim pevcem.

Likovna kolonija na Gačah

GAČE - Okoli trideset mladih je sodelovalo na slikarski koloniji v naravi na Gačah in tako na svoj način obeležilo pomen ohranjanja kočevarske kulture.

Kraljevi kozolci v Deželi kozolcev

ŠENTRUPERT - Letos mineva 100 let rojstva Nika Kralja, ki velja za pionirja in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja. Posvečal se je tudi kozolcem, ki jih je postavljal ob bok holandskim mlinom na veter. Zato je ob tej priložnosti nastala razstava Kraljevi kozolci, ki je svoje mesto našla v Deželi kozolcev, prvem muzeju na prostem s kozolci na svetu.

Razstava ob 100-letnici novomeške pomladi

NOVO MESTO - V dolenjski prestolnici je leto 2020 tematsko obarvano. Letos je namreč 100-letnica novomeške pomladi, ki se je odvila 26. septembra v Novem mestu in predstavlja začetek avantgarde na Slovenskem. Prireditvam ob prvi stoletnici tega dogodka so se z odprtjem razstave Mladi Neznani Avantgardi pridružili tudi v Dolenjskem muzeju.

Kultura pod krošnjami

ČRNOMELJ - Na Medgeneracijskem vrtu za kulturnim domom so v poletnih mesecih vsak torek in petek potekali kulturni dogodki, predavanja, otroške delavnice in letni kino.

Jernejev večer kulture v Zameškem

ZAMEŠKO - Šentjernejčani si bodo letošnji občinski praznik, ki so ga obeležili v drugi polovici avgusta, zapomnili tudi po kakovostnih kulturnih vsebinah. Na Jernejevih večerih kulture so se namreč zvrstili številni znani glasbeni in gledališki ustvarjalci. V Zameškem smo tako prisluhnili ubranemu štiriglasnemu petju družinskega Kvarteta Strmole iz Trebnjega.

Ogled razstave Nova doba

KOSTANJEVICA NA KRKI - V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca so pred dnevi odprli novo skupinsko razstavo z naslovom Nova doba, na kateri so predstavljena dela treh umetnic - Maje Smrekar, Robertine Šebjanič in Tanje Vujinović ter umetniškega tandema Plateauresidue.

Vnovično odkritje spominske plošče Božidarju Jakcu

NOVO MESTO - Z vnovičnim odkritjem spominske plošče, posvečene Božidarju Jakcu, na njegovi rojstni hiši, so na novomeškem Bregu v Novem mestu 16. julija počastili 121. obletnico umetnikovega rojstva ter stoto obletnico novomeške pomladi, ki jo je Božidar Jakac soustvarjal v času njenega nastanka.